ChuoU_TamaCampus_005_r4.jpg

FOREST GATEWAY CHUO

Category: Sign System

Date: 2021.03

Location: Hachioji City, Tokyo

​Client: Chuo University

Architect: Takenaka Corporation

Photo: Tomooki Kengaku

The signage planning for Chuo University’s new school building. The new school building boasts a large space with an atrium spanning four floors. Taking advantage of the bridges over the atrium, we drew out a signage scheme that integrates space and information. The atrium now serves as the information hub of the building.    

 

Signage letters are installed on the bridges with white arrows that gradually turn transparent printed as background. Hence, the letters are highly visible while keeping the transparency of the glass. More importantly, this afterimage-like gradation helps users understand the direction each signage is pointing at more intuitively.

 

The new school building accommodates various types of space, including tiered classrooms called Theater. The pictograms were designed to symbolize the spatial character of each classroom.  

中央大学の新校舎のサイン計画。新校舎は、4フロアを貫く吹き抜けを擁する大空間である。吹き抜けに架かるブリッジを利用して、空間と情報が一体となったサインを計画した。吹き抜けが館内のインフォメーションの拠点となっている。

 

ブリッジに設置された文字の背景には、白から透明に変化するグラデーションの矢印をプリントした。その結果、ガラスの透明感を維持しつつも、文字の高い視認性を実現することができた。また利用者は、残像のようなグラデーションの濃淡によって、サインの指す方向をより直感的に理解できる。

 

新校舎には、シアターと呼ばれる階段状の教室など、多様な空間が存在する。館内のピクトグラムでは、それぞれの教室の空間的特徴をシンボル化することに試みている。

chuo_pict 2.jpg
ChuoU_TamaCampus_009_r2.jpg
ChuoU_TamaCampus_008_r3.jpg
ChuoU_TamaCampus_004_r4.jpg
ChuoU_TamaCampus_013_r.jpg
ChuoU_TamaCampus_012_r.jpg
ChuoU_TamaCampus_019.jpg

​–––​–––​–––​–––​–––​–––​–––​–––​–––​–––​–––​–––​–––​–

ChuoU_TamaCampus_014.jpg
ChuoU_TamaCampus_017.jpg
ChuoU_TamaCampus_022_r.jpg
ChuoU_TamaCampus_025.jpg